Szerbet, nie sorbet, bo ma dodatek nabiału. Sorbet mamy wtedy, gdy nie ma dodatku nabiału. Pyszne, mocno malinowe lody, z nutką cytryny. Idealne na upały, można nieźle się nimi ochłodzić. Zdecydowanie warte grzechu! :)
Składniki:
450 g malin
3/4 szklanki fruktozy lub cukru
1 szklanka maślanki
skórka drobno otarta z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Maliny zmiksować razem z cukrem, przetrzeć przez sito do miski, aby pozbyć się pestek. Dolać maślankę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Schłodzić przez godzinę w lodówce i później postępować zgodnie z zaleceniami instrukcji producenta maszyny do lodów. Przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika.
Lody można zrobić bez maszyny do lodów - składniki
przelać do pojemnika na lody i włożyć do zamrażalnika. Podczas
chłodzenia co 30 min przez pierwsze 3 godziny miksować, aby nie powstały
w lodach kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.
Mój najulubieńszy! Całe lato się nim zajadam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :P
cakesbykejt.blogspot.com