środa, 17 lipca 2013

Torcik czekoladowy

z musem z owoców leśnych


Moje ulubione połączenie czekolady z owocami leśnymi. Biszkopt na maśle jest delikatny i wilgotny, ma ścisłą konsystencję. Rewelacyjnie się kroi. Nasączyłam go tylko musem z malin, borówek i porzeczek, co w zupełności wystarczyło. Do kremu można użyć dowolną czekoladę. Z deserową będzie komponował się wyśmienicie. Zróbcie komuś miłą niespodziankę na urodziny :)

Składniki na biszkopt: 

  2 jajka
  150 g cukru
  5 żółtek
  100 g mąki pszennej
  100 g mąki ziemniaczanej
  100 g masła roztopionego i ostudzonego

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do  190 stopni Celsjusza.
Mąki przesiać i razem wymieszać. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i ucierać, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dodać żółtka i dalej ubijać, aż mieszanina jajeczna zwiększy objętość. Dodać mąki oraz masło i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy i piec przez 20 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu od razu wyjąć biszkopt z piekarnika, odwrócić go do góry dnem i położyć na papierze do pieczenia. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części.

Składniki na mus z owoców leśnych:

  200 g malin
  100 g czerwonej porzeczki
  100 g borówki amerykańskiej
  2 łyżki fruktozy lub cukru-pudru
  
Wszystkie składniki włożyć do miksera i dokładnie zmiksować. Przetrzeć mus przez sito, aby pozbyć się pestek oraz skórek.

Składniki na krem:

  250 g sera mascarpone
  100 g mlecznej czekolady
  350 ml schłodzonej śmietany kremówki

Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą połączyć z mascarpone. Zimną śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Schłodzić do czasu przełożenia tortu.

Złożenie tortu:
Na pierwszy blat wyłożyć połowę musu owocowego i rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem i analogicznie postąpić tak jak w pierwszej części. Udekorować malinami, borówkami i porzeczkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz