Lody cytrynowe z ciasteczkami korzennymi
Belgowie mają swój odpowiednik amerykańskich gingersnaps (ciasteczek imbirowych), nazywane speculoos. W tym kraju są jedzone do piwa, które jest uwielbiane przez Belgów. Uważam, że połączenie tych ciasteczek z lodami cytrynowymi jest bardzo oryginalne i mi te smaki odpowiadają. Takie lody pasują na każdą porę roku. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na speculoos (ok. 200 g):
30 g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka melasy
1 duże żółtko
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie, ja nie dodałam)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić masło z cukrem, aż masa będzie gładka. Wmieszać melasę i żółtko. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę i przyprawy. Wmieszać suche składniki do masy z masła
i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na papier do pieczenia, formując w koło o średnicy 12 cm. Piec 18 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kiedy ostygnie pokruszyć na małe kawałki.
i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na papier do pieczenia, formując w koło o średnicy 12 cm. Piec 18 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kiedy ostygnie pokruszyć na małe kawałki.
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej może stać do 3 dni lub w zamrażalniku przez miesiąc. Nieupieczone ciasto może być również przechowywane w zamrażalniku przez miesiąc.
Składniki na lody:
3 duże cytryny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki śmietany kremówki
5 żółtek
speculoos
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i włożyć do naczynia z ostrzami (np. do blendera). Wsypać cukier i miksować, aż skórka cytrynowa będzie bardzo drobno posiekana. Podgrzać mleko z cytrynowym cukrem i 1/2 szklanki kremówki. Kiedy płyn będzie ciepły, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Miksturę podgrzać ponownie. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki śmietanki wlać do oddzielnej miski i umieścić na wierzchu sito.
Żółtka ubić. Powoli wlać ciepły płyn do żółtek, ciągle ubijając. Po chwili płyn z żółtkami ponownie przelać do garnka i podgrzewać (na małym ogniu) ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zrobiła się "jajecznica"! Masę przelać przez sito do śmietanki i wymieszać. Wystudzić i porządnie schłodzić w lodówce. Dalej postępować z zaleceniami producenta maszyny do lodów. Jeśli takiej nie posiadamy, to przelać masę do pudełka i włożyć do zamrażalnika. Co 30 min przez pierwsze 3 godziny należy mieszać lody, aby nie utworzyły się kryształki lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz