piątek, 28 czerwca 2013

Lemon curd


Lemon curd, czyli krem cytrynowy jest najbardziej popularny w Anglii. Na przełomie XIX i XX wieku był podawany z chlebem i bułeczek scones podczas tea time. Obecnie jest bardzo przydatny do kremów, jako dodatek do ciast, czy nadzienie do ciasteczek. Niektórzy nawet wyjadają prosto ze słoiczka ;) Co prawda zawiera dużo masła, ale jego dodatek sprawia, że lemon curd jest aksamitny. Jeśli ktoś woli wersję bez tak dużej ilości tłuszczu, to zamiast masła polecam dodać łyżkę oliwy lub oleju z pestek winogron, przepis na odtłuszczony krem znajduje się pod zdjęciami. A jutro przepis z wykorzystaniem lemon curdu :)

Składniki:

  2 jajka
  2 żółtka
  160 g cukru
  80 g masła
  skórka i sok z 2 cytryn

Przygotowanie:
W garnku roztrzepać przy pomocy trzepaczki jajka, żółtka oraz cukier, do połączenia. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. 
Dodać masło, sok i skórkę z cytryn, mieszać aż krem się zagotuje, zgęstnieje i uzyska aksamitną konsystencję. Jeśli pojawią się grudki, to należy krem przetrzeć przez sito, ale nie wyrzucać skórki. Przełożyć do wyparzonego słoika. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.



Składniki na lemon curd bez masła:

  2 jajka
  2 żółtka
  160 g cukru
  skórka i sok z 2 cytryn
  1 łyżka oliwy lub oleju z pestek winogron
  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieścić w garnku i zagotować mieszając. Cały czas mieszając gotować na małym ogniu przez ok. 2 min. Jeśli pojawią się przetrzeć przez sitko, ale nie wyrzucać skórki. Dodać oliwę lub olej i ponownie gotować przez 2 minuty. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. 
Uwaga!: w tej wersji lemon curd można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz