sobota, 29 czerwca 2013

Tort cytrynowy

z truskawkami i malinami



Tort z kremem z wykorzystaniem lemon curdu. Jest mocno cytrynowy, bo zużyłam cały słoik kremu cytrynowego z wczorajszego przepisu. Niestety jest dość kaloryczny, ma dużo tłuszczu, ale za to na pewno będzie smaczny :) Do tego deseru wykorzystałam przepis na idealny biszkopt, który zawsze się udaje.

Składniki na biszkopt:

  7 jaj
  1 szklanka cukru
  1 szklanka mąki
  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie biszkoptu:
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. Mąki przesiać i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na małych obrotach miksera, gdy zaczną się pienić stopniowo dodawać cukier. Białka ubijać aż staną się sztywne i błyszczące. Ciągle ubijając dodawać po łyżce roztrzepane żółtka. W trzech partiach dodać mąki i wmieszać je delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i energicznie rzucić do na blat. Wystudzić. Przeciąć na trzy części.

Składniki na krem:

  słoiczek lemon curdu z wczorajszego przepisu
  300 ml śmietany kremówki
  375 g mascarpone

Dodatkowo:

  świeże owoce, np. maliny i truskawki
  3/4 szklanki mocnej herbaty do nasączenia blatów

Przygotowanie:
Śmietanę ubić. Lemon curd wymieszać z mascarpone i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Pierwszy blat nasączyć herbatą, poukładać pokrojone na plasterki owoce. Wyłożyć część kremu. Z drugim blatem postąpić tak samo. Trzeci blat należy tylko nasączyć. Resztę kremu wysmarować na boki i wierzch tortu. Na wierzchu poukładać truskawki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz