Tort z kremem z wykorzystaniem lemon curdu. Jest mocno cytrynowy, bo zużyłam cały słoik kremu cytrynowego z wczorajszego przepisu. Niestety jest dość kaloryczny, ma dużo tłuszczu, ale za to na pewno będzie smaczny :) Do tego deseru wykorzystałam przepis na idealny biszkopt, który zawsze się udaje.
Składniki na biszkopt:
7 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie biszkoptu:
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. Mąki przesiać i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na małych obrotach miksera, gdy zaczną się pienić stopniowo dodawać cukier. Białka ubijać aż staną się sztywne i błyszczące. Ciągle ubijając dodawać po łyżce roztrzepane żółtka. W trzech partiach dodać mąki i wmieszać je delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wlać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i energicznie rzucić do na blat. Wystudzić. Przeciąć na trzy części.
Składniki na krem:
słoiczek lemon curdu z wczorajszego przepisu
300 ml śmietany kremówki
375 g mascarpone
Dodatkowo:
świeże owoce, np. maliny i truskawki
3/4 szklanki mocnej herbaty do nasączenia blatów
Przygotowanie:
Śmietanę ubić. Lemon curd wymieszać z mascarpone i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Pierwszy blat nasączyć herbatą, poukładać pokrojone na plasterki owoce. Wyłożyć część kremu. Z drugim blatem postąpić tak samo. Trzeci blat należy tylko nasączyć. Resztę kremu wysmarować na boki i wierzch tortu. Na wierzchu poukładać truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz