Pyszne i zdrowe! Niech nie zniechęci Was mąka razowa, bo to właśnie ona nadaje ciastkom tej wspaniałej chrupkości. Bardzo szybkie do wykonania. Serdecznie polecam!
Składniki na ok. 24 sztuki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g miękkiego masła
1 łyżka miodu
1/2 szklanki dżemu porzeczkowego albo powideł śliwkowych
2 duże jajka
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier, kakao, sodę, sól i cynamon. Wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać masło, miód, dżem, ekstrakt waniliowy i jajka. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Nakładać po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15-20 min.
I były przepyszne! ;)
OdpowiedzUsuń