niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasteczka czekoladowe


Pyszne i zdrowe! Niech nie zniechęci Was mąka razowa, bo to właśnie ona nadaje ciastkom tej wspaniałej chrupkości. Bardzo szybkie do wykonania. Serdecznie polecam!

Składniki na ok. 24 sztuki:

  1 szklanka mąki pszennej razowej
  1/2 szklanki płatków owsianych
  1/2 szklanki mielonych migdałów
  1/2 szklanki brązowego cukru
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  2 łyżki kakao
  1 łyżeczka sody
  szczypta soli
  1/2 łyżeczki cynamonu
  100 g miękkiego masła
  1 łyżka miodu
  1/2 szklanki dżemu porzeczkowego albo powideł śliwkowych
  2 duże jajka
  100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier, kakao, sodę, sól i cynamon. Wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać masło, miód, dżem, ekstrakt waniliowy i jajka. Dodać do sypkich składników i krótko zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Nakładać po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15-20 min.



1 komentarz: