piątek, 5 kwietnia 2013

Tort potrójnie czekoladowy


Przepyszny tort! Zrobiłam go dla mojej siostry, bo uwielbia czekoladę. Jest naprawdę wyśmienity. Nie za słodki. W sam raz. Z nutką pomarańczy... Mus czekoladowy po prostu rozpływa się w ustach... Idealny na zwieńczenie wykwintnej kolacji. Serdecznie polecam do wypróbowania.

Składniki na spód:
  
  100 g masła
  100 g cukru
  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  50 g gorzkiej czekolady
  2 jajka, oddzielone białka od żółtek
  100 g mąki pszennej
  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  7 łyżek soku pomarańczowego lub innego syropu owocowego

Składniki na mus z mlecznej czekolady:

  100 g masła
  100 g mlecznej czekolady
  2 łyżeczki żelatyny
  3 duże jajka, oddzielone białka od żółtek
  1 łyżka kakao
  do rozpuszczenia żelatyny 50 ml wody lub brandy

Składniki na mus z białej czekolady:

  100 g masła
  100 g białej czekolady
  2 łyżeczki żelatyny
  3 duże jajka, oddzielone białka od żółtek
  skórka starta z 1 pomarańczy
  do rozpuszczenia żelatyny 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Do dekoracji:

  wiórki z gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wysoką na 8 cm lub tortownicę o średnicy 27 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 27 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapinając obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W rondelku roztopić masło na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać cukier, kawę i wymieszać. Dolać 7 łyżek soku z pomarańczy lub syropu z innych owoców. Ostudzić. Odłożyć 1/4 szklanki masy na polewę. Do reszty dodać żółtka, wymieszać i odstawić. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać ją do masy czekoladowej w trzech partiach, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie w masę czekoladową.
Masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 20 min. Po upieczeniu wystudzić i rozsmarować po cieście odłożoną polewę czekoladową.

Mus z mlecznej czekolady:

W rondelku rozpuścić masło razem z czekoladą, cały czas mieszając. Ostudzić. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić. 
Żółtka wymieszać z kakao, dodać do ostudzonej, ale jeszcze ciepłej czekolady. Białka ubić na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w rondelku dolewając wodę lub brandy. Ostudzić. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą czekoladową i ostudzoną żelatyną. Przelać masę na spód i włożyć do lodówki, aż masa stężeje, na ok. 1-2 godziny.

Mus z białej czekolady:

W rondelku rozpuścić masło razem z czekoladą, cały czas mieszając. Ostudzić. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić.
Do lekko ciepłej czekolady dodać żółtka, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Rozpuścić żelatynę w rondelku dodając sok z pomarańczy. Ostudzić. Do masy czekoladowej delikatnie wmieszać białka razem z ostudzoną żelatyną.
Masę wylać na zastygnięty mus z mlecznej czekolady i wstawić do lodówki, aż zastygnie lub na całą noc. Udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady. Kroić nożem podgrzanym w gorącej wodzie.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz