piątek, 10 stycznia 2014

Kostki piernikowe


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierniczki. A w szczególności z nadzieniem. Dziś podaję przepis na właśnie takie pierniczki, ale jeszcze z dodatkiem marcepanu. Bardzo dobre, mocno korzenne i zimowe. Mimo, że zimy u nas za bardzo nie ma - bardzo polecam! :) 

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na ok. 12 kostek:

  120 g masła
  2 jajka
  150 g cukru
  1 szklanka mleka
  400 g mąki
  3 łyżeczki kakao
  2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  2 łyżki miodu*
  2 łyżki melasy*


Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrem, aż masa stanie się jasna i gęsta. Do masy dodać mleko, kakao, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać mikserem do utrzymania jednolitej masy. Ciągle mieszając dodawać miód i melasę (lub powidła), a na końcu dodać masło. Formę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 50-60 minut. Po wystudzeniu ściąć górkę, przekroić ciasto na pół.

*miód i melasę można zastąpić 4 łyżkami powideł śliwkowych

Przełożenie:

  200 g marcepanu
  ok. 150 g konfitury pomarańczowej


Marcepan dość cienko rozwałkować, podsypując cukrem pudrem. Konfiturę podgrzać w mikrofali. Pierwszy blat piernika posmarować konfiturą pomarańczową i położyć marcepan. Przykryć drugim blatem. pokroić na nieduże kostki.

Do dekoracji:

  ok. 300 g czekolady deserowej
  20 g masła
  skórka pomarańczowa


Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do temperatury pokojowej. Polać kostki czekoladą i posypać skórką pomarańczową.





English version

Gingerbread Cubes

I love gingerbreads. Especially in Winter. These ones are with orange marmalade and marcipan, intensively spicy. Really tasty! Simply - I just can't get enough of them!

Ingredients for 12 cubes:

  120 g butter 
  2 eggs
  150 g sugar
  1 cup milk
  400 g all-purpose flour
  3 tsp cocoa
  2-3 tsp gingrebread spices
  1 tsp baking soda
  2 tbsp honey*
  2 tbsp molasses*

Melt the butter and set aside. In the mixing bowl beat eggs with sugar until pale and fluffy. To the egg mixture add milk, cocoa, flour, baking soda and spices. Mix until well combined. 
During mixing add honey and molasses (or plum jam) and then the butter. Line the 25x25 cm baking pan with parchment paper. Pour batter into the pan. Preheat oven to 350ºF/180ºC. Bake 50-60 minutes. Allow to cool then cut off an unequal top of the cake and cut it in half. 

*honey and molasses can be substituted by 4 tbsp plum jam.

For the filling:

  200 g marzipan 
  about 150 g orange marmalade

Pin out the marzipan helping with confectioners' sugar. Heat the marmalade in microwave. Spread the marmalade on the first layer an cover with marzipan. Top with the second layer of cake.

To decorate:

  300 g dark chocolate
  candied orange zest


Melt chocolate and butter in water bath. Let it cool to room temperature. Cut the cake into medium cubes, then pour the chocolate over the cubes and decorate with candied orange zest.

based on: czarownie.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz