sobota, 30 marca 2013

Wieniec drożdżowy

z orzechami włoskimi i syropem klonowym



Coś innego niż tradycyjna wielkanocna baba drożdżowa! Ciasto jest przepyszne, wilgotne, idealne połączenie orzechów z syropem klonowym i cynamonem. Lukier z sokiem cytrynowym dopełnia smaku. Serdecznie polecam do wypróbowania!

Składniki:

  4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  1,5 szklanki letniego mleka
  120 g masła miękkiego lub roztopionego
  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  1/3 szklanki cukru
  2 jajka
  1 żółtko
  pół łyżeczki soli
  25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych

Składniki na nadzienie:

  200 g podprażonych i posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  1/2 szklanki syropu klonowego
  5 łyżek cukru
  3 łyżki cynamonu

Przygotowanie:

Suche drożdże wymieszać z mąką, ze świeżymy zrobić rozczyn (1/2 szklanki letniego mleka, 1 łyżka cukru i drożdże). Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól i wyrobić, najlepiej za pomocą haka do wyrabiania ciasta. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć , trochę wyrobić podsypując mąką. Rozwałkować na prostokątny placek. Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cynamonem, cukrem i orzechami. Zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić ze sobą tworząc wieniec i włożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min lub od razu wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec przez ok. 40-50 min. Jeszcze ciepłe polukrować.

Lukier:

  3/4 szklanki cukru pudru
  3 łyżki soku z cytryny

Cukier rozetrzeć z sokiem trzepaczką do ubijania białek i polać ciasto.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz