Coś innego niż tradycyjna wielkanocna baba drożdżowa! Ciasto jest przepyszne, wilgotne, idealne połączenie orzechów z syropem klonowym i cynamonem. Lukier z sokiem cytrynowym dopełnia smaku. Serdecznie polecam do wypróbowania!
Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki letniego mleka
120 g masła miękkiego lub roztopionego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
pół łyżeczki soli
25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
Składniki na nadzienie:
200 g podprażonych i posiekanych orzechów pekan lub włoskich
1/2 szklanki syropu klonowego
5 łyżek cukru
3 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Suche drożdże wymieszać z mąką, ze świeżymy zrobić rozczyn (1/2 szklanki letniego mleka, 1 łyżka cukru i drożdże). Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól i wyrobić, najlepiej za pomocą haka do wyrabiania ciasta. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć , trochę wyrobić podsypując mąką. Rozwałkować na prostokątny placek. Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cynamonem, cukrem i orzechami. Zwinąć jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić ze sobą tworząc wieniec i włożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min lub od razu wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec przez ok. 40-50 min. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Cukier rozetrzeć z sokiem trzepaczką do ubijania białek i polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz