Fantastyczne połączenie cytryny z kakao. Babka nie jest
mocno słodka, za to lukier dopełnia jej smak i dzięki temu staje się bardziej
wyrazisty. Wilgotna w środku, ale chrupiąca z zewnątrz. Stanowi idealną
alternatywę dla drożdżowej babki wielkanocnej, jednak zachęcam do wypróbowania
już teraz.
Składniki:
250g masła
500g mąki pszennej
3 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru
2 łyżki przesianego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody
1 szklanka brązowego cukru
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
Lukier:
otarta skórka z jednej cytryny
1 szklanka cukru pudru
ok. 4 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem.
Następnie, nadal ucierając, dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego
masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Do wyczerpania składników.
Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i
dosypać do niej kakao. Wymieszać do połączenia.
Do pozostałej masy wsypać 3 opakowania kisielu.
Wymieszać, do połączenia.
Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej,
resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie.
Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy
na babkę przelać najpierw trochę cytrynowej
masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w
temperaturze 190ºC. Sprawdzić patyczkiem.
Do cukru pudru dodawać sok z cytryny energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru.
Ostudzone ciasto polać lukrem, udekorować skórką cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz