środa, 6 lutego 2013

Babka kakaowo-cytrynowa




Fantastyczne połączenie cytryny z kakao. Babka nie jest mocno słodka, za to lukier dopełnia jej smak i dzięki temu staje się bardziej wyrazisty. Wilgotna w środku, ale chrupiąca z zewnątrz. Stanowi idealną alternatywę dla drożdżowej babki wielkanocnej, jednak zachęcam do wypróbowania już teraz.

Składniki:

  250g masła
  500g mąki pszennej
  3 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru
  2 łyżki przesianego kakao
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1 szklanka wody
  1 szklanka brązowego cukru
  5 jajek, oddzielnie białka i żółtka

Lukier:

  otarta skórka z jednej cytryny
  1 szklanka cukru pudru
  ok. 4 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, nadal ucierając, dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Do wyczerpania składników.
Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej kakao. Wymieszać do połączenia.
Do pozostałej masy wsypać 3 opakowania kisielu. Wymieszać, do połączenia.
Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie.
Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC. Sprawdzić patyczkiem.
Do cukru pudru dodawać sok z cytryny energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, udekorować skórką cytrynową.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz