Sezon na rabarbar w pełni, a więc trzeba coś z nim zrobić. Rabarbar zawiera dużo szczawianów, które nie są zbyt zdrowe dla naszego organizmu. Jednak roślina ta występuje przez bardzo krótki okres w roku, więc raczej nam nie zaszkodzi. Dziś proponuję wspaniały przepis na kruche ciasto z kruszonką, rabarbarem i suszonymi daktylami. U mnie w domu wszyscy się zachwycali i placek zniknął w mgnieniu oka. Wypróbujcie póki rabarbar jeszcze w sklepach.
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Składniki na ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąki, wsypać cukier, pokrojone masło i jajko. Rozetrzeć w palcach i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno oraz boki formy. Spód ponakłuwać widelcem, włożyć formę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Piec ciasto przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180ºC.
Składniki na nadzienie:
500 g rabarbaru
3 łyżki miodu
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g suszonych daktyli
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie ok. 5 minut. Odsączyć. Rabarbar obrać i pokroić na 1-2 cm kawałki, wymieszać z miodem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać pokrojone daktyle i wymieszać. Odstawić.
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
125 g zimnego masła
Do miski przesiać mąki, wsypać cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar z daktylami, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut na złoty kolor. Po ostygnięciu ciasta, posypać cukrem pudrem.
English version
Rhubarb Crumble Pie
Rhubarb season lasts, so let's make a use out of it! Even though rhubarb contains oxalates which are not too healthy. But this plant is available for a very short period of time every year so I think that it won't do any harm. Today I propose an amazing cake with rhubarb, dried dates and crumble. My family was impressed and the pie has disappeared in the twinkling of an eye. Try this recepie while rhubarb is still in the greengrocer's shops.
Pastry ingredients:
150 g all-purpose flour
100 g cornstarch
50 g sugar
150 g butter
1 egg
Line the 20x30 cm cake pan with parchment paper. Sift the flours add sugar, butter, and egg. Use your fingers to rub the butter and an egg intothe flour until the mixture resembles coarse breadcrumbs, then quickly knead the pastry. Roll out the pastry and line the cake pan. Prick the bottom using a fork. Put the pan into the fridge. Preheat the oven to 320ºF/160ºC. Bake the pastry for 25 minutes. After that time remove the pan and don't turn ot the oven but preheat it to 350ºF/180ºC.
Filling ingredients:
500 g fresh rhubarb
3 tbsp honey
5 tbsp sugar
1 tsp vanilla extract
100 g dried dates
Soak the dates in hot water for 5 minutes and then drain. Peel the rhubarb and cut into 1-2 cm pieces, combine with honey, sugar and vanilla, then add in chopped dates. Set aside.
Crumble ingredients:
150 g all-purpose flour
50 g cornstarch
50 g sugar
125 g cold butter
Sift the flours, add sugar, butter and rub in the butter until the mixture resembles coarse breadcrumbs.
Lay the rhubarb in the partly baked bottom and sprinkle with the crumble. Bake for 35-40 minutes. Cool it down and dust with the confectioner's sugar.
Based on: www.kwestiasmaku.com
Hey Aleksandra,
OdpowiedzUsuńthis pie sounds very nice. You beautifully combined two thing I love
in your photos - rhubarb and lily of the valley...
Hey Jasmin!
UsuńI'm really happy to hear this, thank you :)