Tak, wiem, Tłusty Czwartek był wczoraj, ale mnie pączki się nie znudziły ;) Dziś propozycja na Walentynki, a więc pączki w kształcie serc. Bardzo delikatne, lekkie jak piórko pączuszki. Są małe, dlatego można zjeść ich całą górę! Bądźcie oryginalni i zaskoczcie swoje ukochane osoby w sobotę :)
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Składniki na ok. 38 sztuk:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
60 g cukru pudru
16 g cukru waniliowego
szczypta soli
50 g miękkiego masła
4 żółtka
3 łyżki wódki
A także:
foremka w kształcie serca
tłuszcz do smażenia
słoiczek konfitury różanej
cukier puder do posypania
Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i odstawić na ok. 5 minut do wyrośnięcia zaczynu.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodać żółtka i utrzeć.
Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn, masę maślaną, resztę mleka, wódkę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Starajmy się nie dosypywać mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, na posypanej mąką stolnicy. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrośnie, wykroić z ciasta serduszka i odkładać je na powierzchnię posypaną mąką.
Rozgrzać tłuszcz do 175ºC, smażyć z każdej strony do zrumienienia. Odkładać pączki na papier ręcznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nadziać pączki konfiturą i posypać cukrem pudrem (pączki można nadziać przed usmażeniem).
English version
Valentine's Day Doughnuts
Today I have something for Valentine's Day - heart shaped doughnuts. Very delicate, light as a feather. These doughnuts are small and because of that you can eat a whole plate of them, so be careful! ;) Be a creative lover and suprise your Valentine on Saturday :)
Ingredients for about 38 doughnuts:
500 g all-purpose flour
50 g fresh yeast
1 cup lukewarm milk
60 g confectioner's sugar
16 g vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
pinch of salt
50 g soft butter
4 egg yolks
3 tbsp vodka
You will need also:
heart shaped cutter
oil to deep frying
rose petal jam
confectioner's sugar to dusting
3 tbsp vodka
You will need also:
heart shaped cutter
oil to deep frying
rose petal jam
confectioner's sugar to dusting
Add yeast and 1 tbsp of sugar to the 1/2 cup of milk. Set aside for about 5 minutes to proof.
Whip the butter with confectioner's sugar, vanilla sugar and then slowly add egg yolks. Whip until the mixture turns to pale yellow.
Sift the flour, add salt, leaven, butter mixture, rest of the milk, vodka and knead an elastic and smooth dough. Set aside to proof for 1 hour.
Roll out the pfoofed dough on the flour-sprinkled sourface into 1 cm thick rectangle. Cover with a kitchen towel and let it proof for 30 minutes. When the dough is proofed trim hearts and put them on the kitchen towel sprinkled with flour.
Heat the oil to 175ºC/347ºC and fry the doughnuts on each side until golden brown. Stuff the fied doughnuts with jam and sprinkle with confectioner's sugar.
These Valentine's Day inspired doughnuts look so beautiful.. and delicious too!
OdpowiedzUsuńThank you Thalia!
UsuńWow! i love this recipe, thank you. But i don't have vodka :/ can i substitute it with something non-alcohol ?
OdpowiedzUsuńI'm happy that you like this recipe :) Unfortunately no. You have to use alcohol, for example rum. then doughnuts will absorb less oil.
Usuń