piątek, 13 lutego 2015

Walentynkowe pączki


Tak, wiem, Tłusty Czwartek był wczoraj, ale mnie pączki się nie znudziły ;) Dziś propozycja na Walentynki, a więc pączki w kształcie serc. Bardzo delikatne, lekkie jak piórko pączuszki. Są małe, dlatego można zjeść ich całą górę! Bądźcie oryginalni i zaskoczcie swoje ukochane osoby w sobotę :) 

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na ok. 38 sztuk:

  500 g mąki pszennej
  50 g świeżych drożdży
  1 szklanka letniego mleka
  60 g cukru pudru
  16 g cukru waniliowego
  szczypta soli
  50 g miękkiego masła
  4 żółtka
  3 łyżki wódki

A także:

  foremka w kształcie serca
  tłuszcz do smażenia
  słoiczek konfitury różanej
  cukier puder do posypania


Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i odstawić na ok. 5 minut do wyrośnięcia zaczynu.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodać żółtka i utrzeć.

Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn, masę maślaną, resztę mleka, wódkę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Starajmy się nie dosypywać mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, na posypanej mąką stolnicy. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrośnie, wykroić z ciasta serduszka i odkładać je na powierzchnię posypaną mąką. 
Rozgrzać tłuszcz do 175ºC, smażyć z każdej strony do zrumienienia. Odkładać pączki na papier ręcznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nadziać pączki konfiturą i posypać cukrem pudrem (pączki można nadziać przed usmażeniem).









English version

Valentine's Day Doughnuts

Today I have something for Valentine's Day - heart shaped doughnuts. Very delicate, light as a feather. These doughnuts are small and because of that you can eat a whole plate of them, so be careful! ;) Be a creative lover and suprise your Valentine on Saturday :)

Ingredients for about 38 doughnuts: 

  500 g all-purpose flour
  50 g fresh yeast
  1 cup lukewarm milk
  60 g confectioner's sugar
  16 g vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
  pinch of salt
  50 g soft butter
  4 egg yolks
  3 tbsp vodka

You will need also:

  heart shaped cutter
  oil to deep frying
  rose petal jam
  confectioner's sugar to dusting
  
Add yeast and 1 tbsp of sugar to the 1/2 cup of milk. Set aside for about 5 minutes to proof.

Whip the butter with confectioner's sugar, vanilla sugar and then slowly add egg yolks. Whip until the mixture turns to pale yellow. 

Sift the flour, add salt, leaven, butter mixture, rest of the milk, vodka and knead an elastic and smooth dough. Set aside to proof for 1 hour. 

Roll out the pfoofed dough on the flour-sprinkled sourface into 1 cm thick rectangle. Cover with a kitchen towel and let it proof for 30 minutes. When the dough is proofed trim hearts and put them on the kitchen towel sprinkled with flour.
Heat the oil to 175ºC/347ºC and fry the doughnuts on each side until golden brown. Stuff the fied doughnuts with jam and sprinkle with confectioner's sugar.

4 komentarze:

  1. These Valentine's Day inspired doughnuts look so beautiful.. and delicious too!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! i love this recipe, thank you. But i don't have vodka :/ can i substitute it with something non-alcohol ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm happy that you like this recipe :) Unfortunately no. You have to use alcohol, for example rum. then doughnuts will absorb less oil.

      Usuń