Dziś na blogu prezentuję chyba najzdrowsze i najprostsze w wykonaniu ciasto na świecie :) Z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, który zastąpiłam ksylitolem. I udało się, nie ma zakalca! Zawsze obawiałam się, że zastępując cukier innymi słodkimi substancjami, ciasto nie wyjdzie. Odważyłam się pierwszy raz i wszystko jest w jak najlepszym porządku :) Ciasto jest bardzo smaczne, a polewa kakaowa dopełnia smaku. Serdecznie polecam!
SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION
Składniki:
2 szklanki drobno startej dyni
2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki oleju z pestek winogron
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki ksylitolu
garść rodzynek
Formę keksową o długości 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Jajka utrzeć z olejem i ksylitolem, dodać dynię, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Krótko utrzeć i dodać rodzynki, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50-60 minut. Wystudzić.
Składniki na polewę kakaową:
50 ml wody
20 g masła
20 g kakao
120 g ksylitolu
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Polewę ostudzić i polać nią ciasto.
English version
Spelt Flour Pumpkin Bread
I want to show you probably the most healthy and easiest bread today :) It's made of spelt flour, without white sugar which I substituted by xylitol. Everything comes out perfectly, without the risk of being slack-baked! I was always afraid of using sugar substitutes because I thought that the cake might not come out. Here everything is fine. The bread is delicious and the glaze completes the taste. I highly recommend!
Ingredients:
2 cups finely grated pumpkin
2 cups spelt flour
3/4 cup grapeseed oil
4 eggs
1 tsp baking soda
2 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1/4 cup xylitol
handful of raisins
Line a 25 cm baking pan with parchment paper. Preheat oven to 180ºC/356ºF. Beat the eggs with oil and xylitol, add pumpkin, flour, baking soda, baking powder and cinnamon. Stir to combine, add raisins and stir. Place the batter in a pan. Bake for 50-60 minutes. Let it cool.
Cocoa glaze ingredients:
50 ml water
20 g butter
20 g cocoa
120 g xylitol
Place all ingredients in a saucepan and heat until sugar dissolves. Let it cool and then pour on bread.
Świetny przepis! Czy ciasto ma wyjść lekko wilgotne/mokre?
OdpowiedzUsuńTak, takie będzie nawet smaczniejsze :) Przepraszam za zwłokę z odpowiedzią...
Usuń