wtorek, 4 listopada 2014

Orkiszowe ciasto dyniowe


Dziś na blogu prezentuję chyba najzdrowsze i najprostsze w wykonaniu ciasto na świecie :) Z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, który zastąpiłam ksylitolem. I udało się, nie ma zakalca! Zawsze obawiałam się, że zastępując cukier innymi słodkimi substancjami, ciasto nie wyjdzie. Odważyłam się pierwszy raz i wszystko jest w jak najlepszym porządku :) Ciasto jest bardzo smaczne, a polewa kakaowa dopełnia smaku. Serdecznie polecam!

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki:

  2 szklanki drobno startej dyni
  2 szklanki mąki orkiszowej
  3/4 szklanki oleju z pestek winogron
  4 jajka
  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1 łyżeczka cynamonu
  1/4 szklanki ksylitolu
  garść rodzynek

Formę keksową o długości 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Jajka utrzeć z olejem i ksylitolem, dodać dynię, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Krótko utrzeć i dodać rodzynki, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50-60 minut. Wystudzić.

Składniki na polewę kakaową:

  50 ml wody
  20 g masła
  20 g kakao
  120 g ksylitolu

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Polewę ostudzić i polać nią ciasto.









English version

Spelt Flour Pumpkin Bread

I want to show you probably the most healthy and easiest bread today :) It's made of spelt flour, without white sugar which I substituted by xylitol. Everything comes out perfectly, without the risk of being slack-baked! I was always afraid of using sugar substitutes because I thought that the cake might not come out. Here everything is fine. The bread is delicious and the glaze completes the taste. I highly recommend!

Ingredients:

  2 cups finely grated pumpkin
  2 cups spelt flour
  3/4 cup grapeseed oil
  4 eggs
  1 tsp baking soda
  2 tsp baking powder
  1 tsp cinnamon
  1/4 cup xylitol
  handful of raisins

Line a 25 cm baking pan with parchment paper. Preheat oven to 180ºC/356ºF. Beat the eggs with oil and xylitol, add pumpkin, flour, baking soda, baking powder and cinnamon. Stir to combine, add raisins and stir. Place the batter in a pan. Bake for 50-60 minutes. Let it cool.

Cocoa glaze ingredients:

  50 ml water
  20 g butter
  20 g cocoa
  120 g xylitol

Place all ingredients in a saucepan and heat until sugar dissolves. Let it cool and then pour on bread.

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Czy ciasto ma wyjść lekko wilgotne/mokre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, takie będzie nawet smaczniejsze :) Przepraszam za zwłokę z odpowiedzią...

      Usuń