wtorek, 27 maja 2014

Lemoniada tymiankowa


Nawiedziły nas upały. Robimy wszystko żeby w jakiś sposób się ochłodzić. Lemoniada jest ulubionym napojem chyba całego świata. Żeby taka zwykła, cytrynowa się nie znudziła, można ją urozmaicić na przeróżne sposoby. Dziś pomysł, który może nie wszystkim smakować. Jednak ja uwielbiam tymianek, szczególnie w wytrawnych potrawach, ale równie dobrze komponuje się z cytryną. Dla mnie napój ten jest idealnym orzeźwieniem w tak upalne dni jak ostatnio.

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki:

  1 szklanka soku z cytryny
  4 i 1/2 szklanki wody
  3/4 szklanki tymiankowego syropu cukrowego
  kostki lodu

Połączyć ze sobą sok cytrynowy, wodę oraz syrop cukrowy. Schłodzić, podawać z kostkami lodu.

Składniki na tymiankowy syrop cukrowy:

  3/4 szklanki wody
  3/4 szklanki cukru
  4 gałązki świeżego tymianku

Do rondelka wsypać cukier, wlać wodę i dodać gałązki tymianku. Zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i przykryć garnek pokrywką. Odstawić na 10 minut. Wyjąć tymianek, ostudzić syrop. Przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku.

  






English version

Thyme Lemonade

The hot season already started in Poland, so we need something to cool us down. I believe lemonade is the favourite drink worldwide. The standard version can easily get bored, so to avoid that you can diversify it in many ways. Today I've got an idea that not everyone may like. However I love thyme and it is great along with lemon. This drink is a perfect refreshment for the recent hot days.

Ingredients:

  1 cup lemon juice
  4 1/2 cups water
  3/4 cup thyme infused simple syrup
  Ice cubes

Stir together lemon juice, water and thyme simple syrup. Refrigerate. Serve with ice.

Thyme infused simple syrup ingredients:

  3/4 szklanki cukru
  3/4 szklanki wody
  4 springs fresh thyme

In a medium saucepan combine sugar, water and thyme. Bring to a boil and cook until sugar has dissolved. Remove from heat. Cover and let steep for 10 minutes. Remove thyme springs and cool to room temperature. Transfer to a jar and keep in the fridge. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz