środa, 10 lipca 2013

Tort czekoladowy z owocami leśnymi


Moooocno czekoladowy tort! Na intensywnie czekoladowych blatach, z dwoma kremami, jeden czekoladowy, drugi z malin, borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek. To wszystko łączy się w idealną kompozycję. Tort jest wykwintny, dlatego warto zrobić go na wyjątkową okazję. 
Chętnie pokazałabym jak wygląda w środku, ale tort był prezentem.

Składniki na ciasto:

  2 szklanki mąki
  1 i 1/4 szklanki cukru
  1 szklanka kakao
  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1 i 1/4 szklanki maślanki
  3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  2 jajka
  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  dodatkowo do nasączenia blatów zaparzona kawa
  owoce do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną razem wymieszać.
W misce roztrzepać jajka, powoli dodawać olej, potem maślankę i ekstrakt waniliowy. Wmieszać cukier.
Sypkie składniki przesiać do miski ze składnikami mokrymi. Wymieszać do połączenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 min lub do suchego patyczka.

Składniki na krem czekoladowy:

  400 g czekolady deserowej
  1 szklanka śmietany kremówki

Połowa porcji będzie potrzebna na krem, a druga na polewę. Najlepiej polewę zrobić tuż przed wykończeniem tortu. Dobrze jest jeszcze płynną masą polać wierzch tortu, a resztę kremu wstawić do lodówki i już mniej płynnym obłożyć boki. Również na pierwszy blat należy wyłożyć krem o takiej konsystencji, aby krem nie spłynął z ciasta.

Śmietanę i połamaną czekoladę włożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady, uważając żeby śmietana się nie zagotowała. Wymieszać masę i ostudzić.

Składniki na krem owocowy:

  1 i 3/4 szklanki owoców leśnych
  4 łyżki cukru lub fruktozy
  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
  1 szklanka śmietany kremówki

Owoce umyć, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Owoce zmiksować na mus i przecedzić przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Żelatynę podgrzać w mikrofali i ostudzić to temperatury naszego musu. Wlać do owoców. Śmietanę ubić i wmieszać mus. Wstawić do lodówki, aby krem stężał.

Złożenie tortu:
Z ciasta odkroić górkę, przekroić na trzy części. Pierwszy blat nasączyć kawą, wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem, również nasączyć i wyłożyć krem z owoców leśnych. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć i całość oblać polewą czekoladową. Udekorować owocami.




http://eat-love-and-be-happy.com/en/chocolate-berry-cake/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz