To ciasto jest przepyszne! Pierwszy raz robiłam deser z ricottą i sprawdziła się fantastycznie. Spód z kakao, krem i czereśnie komponują się doskonale. Czereśnie do deserów raczej nie są popularne, ale zapewniam, że warto używać tych przepysznych owoców do słodkości!
UWAGA: wcześniej należy ricottę odsączyć z wody, tzn: przygotować miskę, na nią położyć sito, a w nim umieścić zawiniętą w gazę ricottę. Ser należy obciążyć, np. słoikiem z wodą.
Składniki na ciasto czekoladowe:
3 jajka
150 ml mleka
130 ml oleju rzepakowego
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
60 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce lekko roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przesiane składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 24 cm (lub 20 cm jeśli chcemy mieć dwa blaty) wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko samo dno, przelać do niej ciasto. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Od ciasta odciąć nierówną górkę i pokruszyć.
Składniki na frużelinę czereśniowo-truskawkową:
250 g czereśni odpestkowanych
200 g truskawek
3 łyżki cukru lub fruktozy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
W garnku wymieszać owoce z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i lekko podgrzać. Znów wymieszać. Odstawić z palnika i ostudzić, aby sos zgęstniał.
Składniki na krem:
500 g odsączonego sera ricotty
350 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru lub fruktozy
Do dekoracji dwie garście czereśni, pokruszona beza.
Śmietanę ubić z cukrem i delikatnie wmieszać do niej ser.
Blat czekoladowy ułożyć na paterze, rozsmarować krem, wyłożyć frużelinę. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto i pokruszoną bezę. Udekorować świeżymi czereśniami.
Jakie piękne!
OdpowiedzUsuń