piątek, 5 lipca 2013

Torcik z czereśniami i kremem z ricotty


To ciasto jest przepyszne! Pierwszy raz robiłam deser z ricottą i sprawdziła się fantastycznie. Spód z kakao, krem i czereśnie komponują się doskonale. Czereśnie do deserów raczej nie są popularne, ale zapewniam, że warto używać tych przepysznych owoców do słodkości! 

UWAGA: wcześniej należy ricottę odsączyć z wody, tzn: przygotować miskę, na nią położyć sito, a w nim umieścić zawiniętą w gazę ricottę. Ser należy obciążyć, np. słoikiem z wodą.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  3 jajka
  150 ml mleka
  130 ml oleju rzepakowego
  1 szklanka brązowego cukru
  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  150 g mąki pszennej
  60 g kakao
  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
W misce lekko roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i wymieszać. 
Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przesiane składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia. 
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 24 cm (lub 20 cm jeśli chcemy mieć dwa blaty) wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko samo dno, przelać do niej ciasto. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Od ciasta odciąć nierówną górkę i pokruszyć.

Składniki na frużelinę czereśniowo-truskawkową:

  250 g czereśni odpestkowanych
  200 g truskawek
  3 łyżki cukru lub fruktozy
  1 łyżka soku z cytryny
  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W garnku wymieszać owoce z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać i lekko podgrzać. Znów wymieszać. Odstawić z palnika i ostudzić, aby sos zgęstniał.

Składniki na krem:

  500 g odsączonego sera ricotty
  350 ml śmietany kremówki
  4 łyżki cukru lub fruktozy

Do dekoracji dwie garście czereśni, pokruszona beza.

Śmietanę ubić z cukrem i delikatnie wmieszać do niej ser.

Blat czekoladowy ułożyć na paterze, rozsmarować krem, wyłożyć frużelinę. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto i pokruszoną bezę. Udekorować świeżymi czereśniami.





1 komentarz: