Wypełnione po brzegi jagodami jagodzianki :) Bardzo smaczne, delikatne ciasto, nie zawiera wielkiej ilości masła. Wierzch bułeczek można polukrować, posypać cukrem pudrem czy kruszonką. Klasyczny, uwielbiany chyba przez wszystkich Polaków przysmak.
UWAGA! Ciasto na jagodzianki należy zrobić w wieczór przed pieczeniem, bo musi ono całą noc przesiedzieć w lodówce.
Z przepisu wyszło mi 12 jagodzianek.
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
5 jajek
6 łyżek miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
500 g jagód
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
lukier, cukier puder lub kruszonka
Drożdże wymieszać z wodą, przykryć i odstawić na 10 min. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać kolejne dwa jajka, wyrabiając ciasto ręką do uzyskania gładkiego ciasta. Można ciasto wyrabiać mikserem z hakiem, zaczynając od małych obrotów, kończąc na średnich. Stopniowo dodawać po dwie łyżki masła, wyrabiając. Dodawać kolejne dwie łyżki jak tylko poprzednie połączy się z ciastem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto rozwałkować na placek trochę cieńszy nić 5 mm, na lekko podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty o boku ok. 9 cm. Nakładać po dużej łyżce jagód, oprószyć cukrem. Wszystkie rogi ciasta składać do środka, lepiąc dokładnie boki ze sobą, tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Można jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 15-18 minut. Ostudzić i udekorować wierzch według własnych preferencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz