sobota, 30 marca 2013

Mazurek pomarańczowy


Tradycyjnie mazurek. Na kruchym cieście, z marmoladą pomarańczową, suszonymi morelami, gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi. Ciekawe połączenie. Gorzka czekolada przełamuje słodycz marmolady i suszonych owoców. Warto wypróbować ten przepis.

Składniki spód:

  170 g mąki pszennej
  80 g mąki ziemniaczanej
  50 g cukru
  150 g zimnego masła
  1 jajko

Dodatki:

  marmolada pomarańczowa
  garść suszonych moreli, pokrojonych
  garść płatków migdałowych
  ok. 60 g roztopionej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruchy spód włożyć do misy miksera i ucierać do uzyskania gładkiego, zwartego ciasta. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Rozwałkować ciasto i przenieść je do formy (o wymiarach 22 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem . Piec przez 35 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.

Ostudzone ciasto posmarować marmoladą, poukładać morele, polać czekoladą i na końcu posypać płatkami migdałowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz