czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciasto z musem kokosowym


Jeśli lubicie kokos to ten deser jest właśnie dla Was. Leciutki jak chmurka mus kokosowy na biszkoptowym spodzie z wanilią. Wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam na letnie wieczory, które już niedługo do nas zawitają :)

SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION

Składniki na biszkopt:

  1/2 szklanki mąki pszennej
  6 łyżek skrobi kukurydzianej
  1/4 szklanki oleju rzepakowego
  3/4 szklanki oleju kokosowego
  3 jajka o temperaturze pokojowej
  3 żółtka o temperaturze pokojowej
  1/2 szklanki cukru
  szczypta soli
  ziarenka z laski wanilii

Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
Mąkę wymieszać ze skrobią. Połączyć oleje. 
Jajka, żółtka, cukier, sól i wanilię utrzeć na jasną, puszystą masę. Delikatnie wmieszać mąki drewnianą łyżką i powoli dolewać olej, mieszając do dokładnego połączenia składników. Przelać masę do tortownicy i piec przez 22-25 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Składniki na mus kokosowy:

  1/4 szklanki zimnej wody
  4 łyżeczki żelatyny
  1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego, niesłodzonego
  1/2 szklanki cukru
  2 łyżeczki likieru kokosowego
  1 i 1/2 szklanki śmietany 30%

Do dekoracji:

  ok. 3/4 szklanki dużych płatków kokosowych

Do miski wlać zimną wodę i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia.
W rondelku podgrzewać mleko kokosowe, cukier i likier kokosowy, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Miksturę przelać do dużej miski i ostudzić.
Śmietanę dobrze ubić. Wmieszać 1/4 śmietany do ostudzonej masy kokosowej. Dodać resztę śmietany i dokładnie wymieszać. Przelać mus na upieczony wcześniej spód, wyrównać, przykryć plastikową folią i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny. Przed podaniem posypać płatkami kokosowymi.







Coconut Mousse Cake

If you like coconut, this dessert is definitely for you. Light as a cloud coconut mousse on vanilla sponge cake. It's melting in mouth. I recommend it for summer evenings, which will be with us soon :) 

Vanilla sponge cake ingredients:

  1/2 cup all-purpose flour
  6 tbsp cornstarch
  1/4 cup canola oil
  3/4 cup coconut oil
  3 eggs, room temperature
  3 egg yolks, room temperature
  1/2 cup sugar
  pinch of salt
  seeds from one vanilla pod

Preheat oven to 375ºF/190ºC. Line bottom of 9-inch (21 cm) cake pan with parchment paper.
Combine flour and cornstarch. Combine both oils, set aside.
In bowl of stand mixer whisk eggs, yolks, sugar, salt and vanilla seeds until thick and pale. Fold in flour mixture with wooden spoon. Gradually drizzle oils into bowl and continue to whisk untill combined.
Pour batter into prepared pan and bake about 22-25 minutes. Remove from oven and cool completely.

Coconut mousse ingredients:

  1/4 cup cold water
  4 tsp powdered gelatin
  1 and 1/2 cups coconut milk, unsweetened
  1/2 cup sugar
  2 tsp coconut liqeur
  1 and 1/2 cup heavy cream

To decorate:

  3/4 cup large coconut flakes

In a bowl pour water and add gelatin. Set aside for 5 minutes.
In a medium saucepan warm coconut milk, sugar and liqeur until sugar dissolved. Add gelatin and stir to dissolve. Remove from heat. Pour mixture into large bowl and let cool to room temperature.
In bowl of stand mixer beat heavy cream. Stir 1/4 of the whipped cream into the cooled coconut mixture, then fold in the remaining whipped cream until well combined. Pour cocnut mixture on baked cake. Cover with plastic wrap and refrigerate for at least 3 hours. Decorate with coconut flakes before serving.

Based on www.hungryrabbitnyc.com